Populiarūs žmonės. Populiarios temos.

Paryžiaus saldumas pagal Davidą Lebovitzą

2012-06-13 | Mesmoterys.lt, nuotraukos davidlebovitz.com

Davidas Lebovitzas, nuo šešiolikos metų pradėjęs dirbti įvairiuose restoranuose, yra parašęs šešias labai skanias knygas. Lietuvos knygynų lentynose visai neseniai įsitaisė šviežutėlis „Saldaus gyvenimo Paryžiuje“ vertimas arba literatūriniai rageliai su kava visiems Paryžiaus mylėtojams ir pašiepėjams.

Vos tramdomas juokas, nuostaba ir susierzinamas – panašus jausmų derinys užplūsta įsisukus į išoriškai žavų, o viduje mažų mažiausiai keistą paryžietiško gyvenimo labirintą. Sunkiai perprantamos biurokratinio aparato peripetijos, dėmesingas pižamos lyginimas ir speciali apranga šiukšlėms išnešti, saldrūgščiai bendravimo niuansai ir ypatingo dėmesio reikalaujančios kulinarinio Paryžiaus kraštovaizdžio detalės. Visa tai ir dar daugiau knygoje smagiai maišoma su prancūziškų gardėsių receptais, kuriuos, aplankius įkvėpimui, galima išbandyti čia pat, lietuviškoje virtuvėje.

Šeši klausimai Davidui Lebovitzui:

Ką patartumėte besimokantiems gaminti kitų virtuvių patiekalus?

Remtis vietinių patarimais. Kai persikėliau į Prancūziją, neturėjau žalio supratimo apie visus tuos keistus mėsos pjausnius ir galybę slidžių žuvų rūšių – kai kurios jų priverčia nustėrti net pačius prancūzus. Tačiau apsipirkinėdami turguose jie taip pasitiki savimi, kad į paprasčiausią pasiteiravimą reaguoja pažerdami virtinę receptų ir kulinarinių patarimų.

Žinoma, mėsininkai ir žvejai – atskira respublika, todėl kiekvienam norinčiam pažinti kitos šalies virtuvę siūlau kasdien apsipirkinėti pas tuos pačius prekeivius. Jiems svarbu pažinti savo pirkėją ir perprasti jo pomėgius.

Pasidalinkite viena įsimintiniausių kulinarinių patirčių Prancūzijoje. Kas lėmė, kad būtent ji įsirėžė į atmintį?

Kai pirmą sykį paragavau Jean-Charles Rochouxo saldainių su lazdyno riešutų įdaru, vos sutramdžiau ašaras. Kepinti lazdyno riešutai, skendintys tamsioje karamelėje – vėsus kietas „kevalas“, pereinantis į saldžią riebios konsistencijos tąsią masę. Iš pradžių man buvo duota paragauti šio įdaro nuo šaukštelio galo. Baigėsi tuo, kad įsigijau jo kelis indelius. Tai rojus stiklainėlyje!

Ar kada nors buvote išrankus? Jei taip, kokio maisto vengiate? Ir ar kokios nors situacijos privertė peržengti šiuos įsitikinimus?

Vienintelis dalykas, kurio nevalgiau vaikystėje, buvo vėžiai. Aš užaugau Naujojoje Anglijoje, o ten jie buvo visiškai nebrangūs ir dažnai valgomi pietums ar vakarienei. Per savo gyvenimą esu daug ko nemėgęs, tačiau mano ankstyvasis pasibjaurėjimas vėžiais, kurio jau seniai nebejaučiu, buvo pats ryškiausias.

Ką valgėte vaikystėje ir kaip tai paveikė Jūsų tolimesnę karjerą?

Namuose naudodavome Good Season salotų padažą. Jį maišydavome indelyje, ant kurio buvo pažymėta, kiek kurio ingrediento pilti į mišinį. Man regis, šis buteliukas žaliu kamšteliu lėmė mano pomėgį viską matuoti.

Kas padeda geriausiai įveikti kultūrinius skirtumus?

Esu įsitikinęs, kad dėl kiekvieno nesusikalbėjimo esame kalti mes patys. Taip, tai gali žeminti, tačiau aš visada suvokiu, kad kitoje šalyje esu svečias ir privalau prisiimti atsakomybę už visas savo klaidas. 

Ateities planai?

Tikėjausi pradėti smulkų su maistu susijusį verslą Paryžiuje, tačiau garsieji prancūzų biurokratai perpildė mano kantrybės taurę... ir aš tiesiog pradėjau ieškoti tinkamos vietos! Čia taip pat nebuvo apseita be netikėtumų – tarkime, viena nekilnojamo turto agentūra atsisakė suteikti man informaciją apie objektą, pažymėtą stambiu FOR RENT ženklu. Tiesą sakant, užuot kovojęs su funkcionieriais, savo jėgas esu linkęs patausoti dabartiniams darbams. Turiu galvoje kelis knygų projektus, kurie priklauso tik nuo manęs.

Davido Lebovitzo vietos Paryžiuje:

A La Petite Chaise


36, rue de Grenelle, tel: 01 42 22 13 35 (Metro stotelė: Bac arba Sèvres-Bablyon). Seniausias Paryžiaus restoranas. Klasiška, šarminga, oru. Veikia kiekvieną dieną, taip pat ir sekmadieniais.

Breizh Café


109, rue Vieille du Temple, tel: 01 42 72 13 77 (Metro stotelė: St. Paul arba St. Sébastian Froissart). Burnoje tirpstantys crêpes šurmuliuojančiame istoriniame Marė kvartale. Puiki vieta plonytę lietinių pagundą užgerti putojančiu obuolių sidru arba lait ribot – bretoniškomis pasukomis.

A La Biche au Bois


45, Av Ledru Rollin, tel: 01 43 43 34 38, (Metro stotelė: Gare de Lyon). Ne pati ištaigingiausia, bet smagi vieta su puikiu meniu. Tikras rojus sūrio mėgėjams. Garsėja sezoniniais patiekalais. Nedirba savaitgaliais.

Chez Paul


13, rue de Charonne, tel: 01 47 00 34 57, (Metro stotelė: Ledru-Rollin). Senas geras bistro, savo lankytojus lepinantis puikiu prancūzišku maistu. D. Lebovitzas rekomenduoja jautienos šonkauliukus ir kiaulpienių salotas su kiaulienos traškučiais ir kiaušiniais. Maistas ir atmosfera paprasti, gal net dvelkiantys kaimo dvasia, tačiau vieta populiari tarp prancūzų. Ypač sekmadieniais, kai daugelis kitų vietų būna uždarytos.

Da Rosa


62, rue de Seine, tel: 01 40 51 00 09, (Metro stotelė: Mabillon arba Odeon). Pasak D. Lebovitzo – tai viena šauniausių vietų suvalgyti priešpiečius arba pietus, besimėgaujant geriausiais ispaniškais kumpiais, paprastomis salotomis, alyvuogėmis ir puikiais prancūziškais, itališkais bei ispaniškais vynais.

Davido Lebovitzo patarimai bandantiems įsilieti į paryžietišką gyvenimo ritmą:

Vanduo ir vynas. Paryžiuje nepriimtina užsisakinėti brangiai kainuojantį butelį vandens. Būkite kaip tikri prancūzai ir paprašykite atnešti grafiną vandens. Klientams retai patiekiama ledo – jums šypsosi laimė, jei gausite vieną kubelį. Gerti vyną grafinais Paryžiuje visiškai normalu ir nebrangu. Priešingai nei Lietuvoje, pilstomas vynas čia paprastai būna geros kokybės.

Kava. Išskyrus rytmečio valandas, užsisakę kavos visada sulauksite mažyčio puodelio juodos kavos, primenančios itališką espresso. Jei norite kavos su pienu, prašykite café crème. Tikėtina, kad sulauksite nustebusio žvilgsnio, užsisakę café au lait – tai kava su pienu, patiekiama dubenėlyje. Tik per pusryčius ir tik namuose. Café noisette – tai kava su lašeliu pieno.

Duona ir sviestas. Tik prašmatniose vietose duona yra patiekiama atskiroje lėkštėje. Paprastai lankytojai ją deda tiesiog ant stalo. Su duona retai patiekiamas sviestas, tačiau vargu ar padavėjai labai nustebs, jei jo paprašysite. Galbūt tai atsakymas į klausimą „Kodėl prancūzės išlieka lieknos?“

Kalbėti – tai ne šaukti. Kitataučius, pavyzdžiui, amerikiečius Paryžiuje lengva atpažinti iš garsaus kalbėjimo. Ypač jei kavinėje ar restorane prisėdo jų grupė. Jei kada nors bandysite ramiai papietauti šalia panašaus šurmuliuojančio staliuko, suprasite apie ką eina kalba. Visiškai priešingai elgiasi paryžiečiai – jie stengiasi taip moduliuoti savo balsą, kad netrukdytų aplinkiniams. Tad prislopinę balso tembrą kur kas lengviau įsiliesite į vietinių būrį.

Atsipalaidavimas. Prašomas paminėti pagrindinį paryžietiškų pietų akcentą, D. Lebovitzas mini atsipalaidavimą. Taip, vietoj sriubos jums gali atnešti šaltą užkandį, o jūsų kepsnys gali būti paskrudęs šiek tiek labiau nei prašėte. Tačiau pietūs šiame mieste – tai laikas, skirtas atsipalaiduoti, o ne spręsti naujas problemas.

Griežtai draudžiama MESMOTERYS.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti MESMOTERYS.LT kaip šaltinį.

Komentarai:
  • Netinkamas komentaras

  • nuomone
    2012-06-17 21:50
    Netinkamas komentaras

    O man tie receptai kaip tik prilipo. Juk siaip perskaitai knyga ir padedi. O cia yra proga vel ir vel atsiverst:)

  • nadia
    2012-06-15 11:47
    Netinkamas komentaras

    As irgi nusipirkau knyga:) labai gera, bet receptu ir man per daug:) o siaip skaitau ir juokiuosi per visa buta:)

  • Ligita
    2012-06-14 10:41
    Netinkamas komentaras

    Skaičiau knygą, labai patiko. Gal tik kartais erzino, kad visas Paryžiaus gyvenimas lyginamas iš amerikietiškos perspektyvos. Ir receptų bent jau man per daug. Nors suprantama, autorius kulinaras, tai kaip be jų:)

Tavo komentaras:

 

naujienlaiškis

mėnesio horoskopas

  • AVINAS (03.21 – 04.20)
    Panašu, kad priėjote kryžkelę, kai teks rimtai apsispręsti - toliau žvalgytis į praeitį ar eiti pirmyn ir atidaryti duris naujom spalvom. Stenkitės išsaugoti vidinę ramybę ir optimizmą.
  • JAUTIS (04.21 – 05.21)
    Jautukams numatytas pripažinimas darbuose, sklandžiai besiklostantis asmeninis gyvenimas ir nauji, bet labai malonūs iššūkiai.
  • DVYNIAI (05.22 – 06.21)
    Laukia kūrybingas ir žaismingas mėnuo. Priimkite jį išskėstomis rankomis.
  • VĖŽYS (06.22 – 07.22)
    Ar esate sąžiningi sau ir aplinkiniams? Šis mėnuo gali būti pilnas panašių klausimų. Pasiryžkite į juos atsakyti.
  • LIŪTAS (07.23 – 08.23)
    Metas atsipūsti po intensyvaus darbymečio ir šiek tiek save palepinti. Dažniau skirkite laiko savo artimiems žmonėms - jiems labai reikalingas jūsų dėmesys.
  • MERGELĖ (08.24 – 09.23)
    Gaivūs vėjai meilės fronte. Pats metas pakviesti ilgametę antrąją pusę į romantišką pasimatymą, o vienišiams - pasitikti naujus jausmus.
  • SVARSTYKLĖS (09.24 – 10.23)
    Aplinkinius žavėsite savo įžvalgumu ir jautrumu. Dažniau vadovaukitės spontaniškumu - kartais neverta visko sverti dešimt kartų ir praleisti neeilines progas.
  • SKORPIONAS (10.24 – 11.22)
    Galimi sunkumai darbe. Tačiau jie bus lengvai įveikiami pakreipus mąstymą teigiama linkme. Kartais didžiausios pasaulio problemos gyvuoja tik mūsų galvose.
  • ŠAULYS (11.23 – 12.22)
    Pačios tikriausios atostogos. Nauji įspūdžiai, naujos idėjos, naujos pažintys.
  • OŽIARAGIS (12.23 – 01.20)
    Tikėtina, kad sulauksite pripažinimo darbinėje aplinkoje. Tačiau būkite atsargūs ir nekelkite sau pernelyg didelių reikalavimų - tai gali apsunkinti bendravimą su bičiuliais ir antrąja puse.
  • VANDENIS (01.21 – 02.19)
    Sprendimas priimti naujus iššūkius išeis tik į naudą. Jausitės atsipalaidavę, kaip niekad žavūs ir keliantys simpatijas aplinkiniams.
  • ŽUVYS (02.20 – 03.20)
    Skirkite daugiau dėmesio savo sveikatai. Įtampa ir greiti darbo tempai gali sutrikdyti fizinę ir emocinę pusiausvyrą. Dažniau pasilepinkite ramybe ir kūną atpalaiduojančiomis procedūromis.

facebook

Tikrą draugą Facebook'e pažinsi. Prisijunk! >>

kunas

Veidas Veidas Veidas

Naudingi straipsniai apie plastinę chirurgiją. Pagaliau visa informacija – vienoje vietoje. Kaip operuojama? Kokia rizika? Sužinok!

Daugiau

video

receptai

Visos moterys gamina skaniai. Bet vis tiek užmesk akį. >>

Nusiųsk draugui

Dėkojame, kad dalinatės!

Jūsų vardas *:

Jūsų el. paštas *:

Draugo el. paštas *:

Komentaras:

Apsaugos kodas

Įveskite kodą *:

Mūsų partneriai:

Užfifakyk ir sužinok draugiškas naujienas pirmoji!