Populiarūs žmonės. Populiarios temos.

Ferran Adrià: "El Bulli" buvo įtakingiausias pasaulio restoranas

2012-08-09 | Mesmoterys.lt

Savo molekuline virtuve Ferran Adrià sukėlė tikrą revoliuciją kulinarijos pasaulyje. Kas jam yra maistas ir jo gaminimas ir kodėl duris užvėrė ne vienerius metus geriausiu pasaulio restoranu tituluotas „El Bulli“.

Pone Adrià, kas Jums yra maisto gaminimas: menas ar mokslas?

Maisto gaminimas yra veikla, visais amžiais lydėjusi žmogų. Nuo pat jos atsiradimo mes išgyvename nesibaigiančią maisto kultūros revoliuciją. Nuolat atrandame naujas galimybes. Todėl maisto gaminimą galima vertinti ir kaip eksperimentą.

Jūsų virtuvė primena sterilią laboratoriją. Ar nepaisant to joje gaminama su meile?

Moksle visuomet yra labai daug aistros. Jei atidžiau įsižiūrėtumėte, pamatytumėte, kad beveik visi tyrėjai su didžiuliu užsidegimu sekdavo paskui savo tuometinius mokytojus. Sterili aplinka šiuo atveju nevaidina didelio vaidmens.

Nors per metus Jūsų restoranas „El Bulli“ sulaukdavo iki dviejų milijonų rezervacijų, savu laiku pusmečiui jį uždarėte. Ar sumanymas pristabdyti darbą pasiteisino?

Žinoma, tai buvo vienas veiksnių, padėjusių pritraukti lankytojus, tačiau šešių mėnesių pertraukos mums prireikė ir tam, kad galėtume paruošti kažką naujo ateinančiam sezonui.

Ar „El Bulli“ padarė Jus turtingu? Turėdamas maždaug 50 svečių per vakarą ir sulaukdamas apie 70 užsakymų, gamindavote ir eksperimentuodavote naudodamas brangiausius ingredientus.

Vadovaudamas restoranui niekada neturėjau tikslo užsidirbti daug pinigų. Žvelgiant iš finansinės pusės, norėdami palaikyti savo kryptį, esame kelis kartus daugiau įdėję negu gavę. Mūsų restorano fenomeną ne sykį tyrė netgi universitetai. „El Bulli“ visada buvo magnetizuojančio susikaupimo taškas ir kulinarinių tyrimų centras.

Pastaruosius dvejus metus visiškai uždarėte restoraną ir atsidėjote tyrimams. Ar kūryba Jums yra svarbesnė nei verslo išlaikymas?

Taip, priešingu atveju neturėčiau jokių perspektyvų! Negaliu suteikti laimės žmonėms, jei pats esu nelaimingas. Dirbant „El Bulli“ mums visada buvo svarbiausia kūrybinė pusė. Pagrindinis mūsų rūpestis nebuvo, kad žmonės skaniai pavalgytų ir gerai praleistų laiką. Tam su broliu atidarėme keletą mažesnių restoranų. „El Bulli“ visada buvo šis tas daugiau.

Daugeliui esate geriausias pasaulio kulinaras. Ar galėtumėte su tuo sutikti?

Nemanau, kad esu geriausias pasaulyje. To negalima išmatuoti. Tačiau „El Bulli“ tikrai buvo įtakingiausias pasaulio restoranas. Tam tikru metu čia yra dirbę daugelis sėkmingiausių kulinarų nuo 30-40 metų amžiaus, tad šiuo atveju jo vertė išmatuojama. Tačiau niekas negali pasakyti, ar aš esu geriausias. Juk niekada nedirbau čia vienas.

Jūsų komanda − neatsiejama kūrybinio proceso dalis?

Taip, būtent ji ir yra mūsų virtuvės siela! Kiekvienas, kuris čia rado savo kelią, atidavė visas jėgas.

Kur labiausiai mėgstate valgyti?

Skirtingai. Man patinka atrasti ir sužinoti ką nors naujo. Kaip svečiui − taip pat. Mano galva, mūsų karta turi neįtikėtinas galimybes: dažną vakarą valgome ne namuose, o įvairiose vietose, kur galime mėgautis skirtingomis virtuvėmis. Prieš keturiasdešimt metų viskas buvo kitaip. Tuomet atradimai priklausė tik turtingiesiems. Buvo kalbama ne apie džiaugsmą, kurį suteikia maistas, o apie gyvybinių poreikių patenkinimą.  

Paprasto žmogaus buitis Jums, tikriausiai, visiškai svetima?

Yra du maisto gaminimo būdai. Viena ruošti maistą namuose, kita − užsiimti aukštąja kulinarija. Skonis arba nuotaika lemia, ką konkrečiu metu labiau norisi daryti. Aš − ne išimtis.

Ar dar galėtumėte išsaugoti, tarkime, italų virtuvės paprastumą?

Ar žinojote, kad japonų restoranų yra gerokai daugiau negu italų?

Jei atvirai, ne.

Noriu pasakyti, kad skoniai keičiasi. Jauni žmonės nebeteikia pirmenybės itališkam maistui. Jie nori kažko lengvo ir šviežio. Tačiau pamatysite: po penkiasdešimties metų ir tai pasikeis.

Parengta pagal užsienio spaudą

Griežtai draudžiama MESMOTERYS.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti MESMOTERYS.LT kaip šaltinį.

Komentarai:

Tavo komentaras:

 

naujienlaiškis

mėnesio horoskopas

  • AVINAS (03.21 – 04.20)
    Panašu, kad priėjote kryžkelę, kai teks rimtai apsispręsti - toliau žvalgytis į praeitį ar eiti pirmyn ir atidaryti duris naujom spalvom. Stenkitės išsaugoti vidinę ramybę ir optimizmą.
  • JAUTIS (04.21 – 05.21)
    Jautukams numatytas pripažinimas darbuose, sklandžiai besiklostantis asmeninis gyvenimas ir nauji, bet labai malonūs iššūkiai.
  • DVYNIAI (05.22 – 06.21)
    Laukia kūrybingas ir žaismingas mėnuo. Priimkite jį išskėstomis rankomis.
  • VĖŽYS (06.22 – 07.22)
    Ar esate sąžiningi sau ir aplinkiniams? Šis mėnuo gali būti pilnas panašių klausimų. Pasiryžkite į juos atsakyti.
  • LIŪTAS (07.23 – 08.23)
    Metas atsipūsti po intensyvaus darbymečio ir šiek tiek save palepinti. Dažniau skirkite laiko savo artimiems žmonėms - jiems labai reikalingas jūsų dėmesys.
  • MERGELĖ (08.24 – 09.23)
    Gaivūs vėjai meilės fronte. Pats metas pakviesti ilgametę antrąją pusę į romantišką pasimatymą, o vienišiams - pasitikti naujus jausmus.
  • SVARSTYKLĖS (09.24 – 10.23)
    Aplinkinius žavėsite savo įžvalgumu ir jautrumu. Dažniau vadovaukitės spontaniškumu - kartais neverta visko sverti dešimt kartų ir praleisti neeilines progas.
  • SKORPIONAS (10.24 – 11.22)
    Galimi sunkumai darbe. Tačiau jie bus lengvai įveikiami pakreipus mąstymą teigiama linkme. Kartais didžiausios pasaulio problemos gyvuoja tik mūsų galvose.
  • ŠAULYS (11.23 – 12.22)
    Pačios tikriausios atostogos. Nauji įspūdžiai, naujos idėjos, naujos pažintys.
  • OŽIARAGIS (12.23 – 01.20)
    Tikėtina, kad sulauksite pripažinimo darbinėje aplinkoje. Tačiau būkite atsargūs ir nekelkite sau pernelyg didelių reikalavimų - tai gali apsunkinti bendravimą su bičiuliais ir antrąja puse.
  • VANDENIS (01.21 – 02.19)
    Sprendimas priimti naujus iššūkius išeis tik į naudą. Jausitės atsipalaidavę, kaip niekad žavūs ir keliantys simpatijas aplinkiniams.
  • ŽUVYS (02.20 – 03.20)
    Skirkite daugiau dėmesio savo sveikatai. Įtampa ir greiti darbo tempai gali sutrikdyti fizinę ir emocinę pusiausvyrą. Dažniau pasilepinkite ramybe ir kūną atpalaiduojančiomis procedūromis.

facebook

Tikrą draugą Facebook'e pažinsi. Prisijunk! >>

kunas

Veidas Veidas Veidas

Naudingi straipsniai apie plastinę chirurgiją. Pagaliau visa informacija – vienoje vietoje. Kaip operuojama? Kokia rizika? Sužinok!

Daugiau

video

receptai

Visos moterys gamina skaniai. Bet vis tiek užmesk akį. >>

Nusiųsk draugui

Dėkojame, kad dalinatės!

Jūsų vardas *:

Jūsų el. paštas *:

Draugo el. paštas *:

Komentaras:

Apsaugos kodas

Įveskite kodą *:

Mūsų partneriai:

Užfifakyk ir sužinok draugiškas naujienas pirmoji!